Scrapbooking?

material_scrap

L’scrapbooking és un mètode per conservar histories personals i familiars en forma de fotografies, mitjans de comunicació impresos, i records en àlbums decorats. L’scrapbook és el terme anglès per definir un llibre de retalls, és a dir, la tècnica de personalitzar àlbums de fotografies.

El scrapbook o scrapbooking consisteix en multitud de processos creatius com retallar, enganxar o el collage per crear una composició de memòries i records mitjançant les teves fotografies. Aquest divertit passatemps de decorar s’aplica també a cartes, a poemes, a invitacions o a tot allò que et proposi la teva imaginació. Partint de simples fotografies, es revaloren els records amb ornaments de tot tipus (adhesius, botons, cintes, papers especials, flors seques, rebladures, cintes…) i diversos estils, des del més sofisticat fins al més senzill, depenent del gust personal.

Aquest hobby aconsegueix captar cada dia més adeptes. Només als Estats Units s’estima que existeixen més de 25 milions d’aficionats. De fet, és en aquest país on més arrelament i desenvolupament està tenint. Recentment comença a estar de moda també a Europa. Encara que el seu origen es remunta a diversos segles enrere, la seva popularitat va començar fa uns 15 anys.

Els seguidors del scrapbooking es coneixen com “scrapbookers” o “scrapers” i la seva afició és tal que existeixen multitud de tallers d’ensenyament, fòrums on compartir idees i publicacions de tot tipus. Si bé és cert que, part del seu èxit actual és degut a l’aparició d’un gran nombre d’empreses especialitzades en els accessoris d’aquesta activitat, com papers amb trames i colors, plantilles, adhesius, maquinetes per encunyar, i una infinitat de productes més.

TÈCNIQUES

Practicar Scrapbooking és practicar al mateix temps multitud d’altres manualitats tan diverses com l’estampació i l’encunyament, i de totes les dificultats que van des de la més senzilla com el simple retall de figures fins a la més complicada com el repujat. Tanmateix, l’ús d’unes o d’altres depèn en gran part del resultat final que es busca (simple o sofisticat) i dels materials dels que es disposa. Per començar només cal tenir en compte una organització i disseny lògics perquè no resulti una composició massa recarregada o difícil d’entendre. Idees tan simples com seguir un ordre cronològic sempre donen bon resultat, però altres opcions com la temàtica, els amics, la família, les festes… són bones alternatives.

Les fotografies es poden col·locar simplement amb marcs o bé esquinçades o retallades en zig-zag o altres formes. Altres procediments més complexos són crear composicions de mosaics, espirals o figures geomètriques a partir de diverses fotografies. L’ús del color i els elements decoratius són essencials en el resultat final. Però mai no s’ha d’oblidar que el realment important són les fotografies i, per tant, aquestes han de ser les protagonistes de l’àlbum i la història que es vulgui explicar. Un bon mètode per a això és incloure etiquetes o petits paràgrafs, que descriguin breument el contingut de la fotografia a la que acompanya. En definitiva, les tècniques més emprades són retallar i enganxar, l’esquinçat, l’encunyament, l’estampació, la texturització, el repujat, la col·locació de rebladures i traus, la costura, la confecció d’etiquetes i l’estergit, entre altres.

DICCIONARI DEL SCRAPBOOKING

La majoria de termes del scrapbooking són en anglès i fins i tot en les llengües no angleses s’utilitza el terme anglès.

  • Cropping: reunir-se en una casa, botiga o convenció per fer scrapbooking. Aquest esdeveniment s’anomena una crop. Cada persona aporta els seus propis materials per crear pàgines mentre es reuneix amb altres scrapbookers.
  • Sense àcid: Materials sense àcid que tenen un equilibri de pH de 7.0 o més alt. Molts papers es consideren sense àcids pels seus fabricants, tanmateix, llevat que s’hagin tractat amb un agent que neutralitzi les reaccions químiques de les substàncies que s’utilitzen per dimensionar o blanquejar els papers es tornen àcids gradualment. Tot el plàstic per la seva natura és sense àcid, però alguns plàstics són perillosos per a l’ús en àlbums de fotos.
  • El paper sense lignina no conté una substància natural de la fusta que fa que el paper lentament es torni un producte acídic. Utilitzar papers amb lignina no és aconsellable per a scrapbooking.
  • Records: es refereix a elements que ajuden a recrear les memòries. Els exemples podrien incloure programes, butlletes d’entrades, postals, invitacions, premis, pamflets, etc.
  • Els embellishments es refereixen a elements utilitzats per decorar la presentació. Els embellishments poden incloure elements com adhesius, flors artificials, fibra, cinta, traus, marcs de metall petits, etc.
  • Els Rub-ons són accents decoratius que es poden incloure en una pàgina d’àlbum. S’utilitzen d’una manera similar a adhesius, però tenen l’avantatge de tenir un fons gairebé transparent, eliminant la silueta d’adhesius típica. Els Rub-ons són típicament adherits utilitzant una plegadora d’os.
  • El pergamí: un tipus de paper transparent que pot ser per enquadrar fotografies o journalings especialment pertinents. És un tipus de paper comunament utilitzat en àlbums.
  • Perforadores, disponibles en una varietat de formes, són utilitzades per decorar i donar forma al paper. Es poden utilitzar per a coses com cantonades d’arrodoniment, creant paperets, i poden ser addicions petites, significatives a qualsevol pàgina d’àlbum.
  • Equip de Disseny: una ullada ràpida per internet, pels llocs de scrapbooking, fòrums i negocis connectats amb el scrapbooking us mostra l’abundància de grups de disseny petits anomenats equips de disseny.
  • Scraplifting: Aquest terme es refereix a imitar la idea d’una presentació o disseny i modificar-lo.

Així doncs ja teniu, els qui no sabieu de què es tracta això del scrapbooking, una noció bastant clara. Ara és començar i fer volar la vostra imaginació. Tots portem un artista dins!!!

Els qui ja ho han provat, diuen que si comences no pots parar 😉

Esperem que us hagi agradat l’article. Més endavant aprofundirem més aquest tema, els materials, exemples, idees, etc. A la botiga hi trobareu una selecció de materials per practicar l’scrap i si no en teniu suficient, podeu demanar-nos el catàleg i en una setmana com a molt us ho tenim aquí.

ANUSKA.

Font: Viquipèdia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s